Wat is de nuttige ervaring van falen

We worden van elkaar onderscheiden, niet hoe vaak we vallen, maar hoe vaak we opkomen en hoe we reageren Het seksuele dieet, of hoe het libido te verhogen: wat mannen en vrouwen moeten weten op vallen. Volwassenheid suggereert het vermogen om met mislukkingen om te gaan. Hoe u dit kunt leren? De mening van de psycholoog.

Het verschil in reactie op storingen is vooral merkbaar als het gaat om baby’s. Gelukkig zijn ze volhardend en beslissend, anders zouden we nooit leren lopen, praten en iets anders doen.

Stel je vier baby’s voor die hetzelfde probleem oplossen: ze proberen de doos te openen en verplaatsen een grote knop hiervoor naar links. De eerste baby trekt aan de knop, maar de doos zelf verschuift, de baby kan hem nu niet bereiken. Dan draait hij zich om en begint te spelen met de luier.

De tweede baby is een paar seconden bezig met de knop, maar hij slaagt niet. Hij zit op de vloer en kijkt naar de doos. Zijn onderlip beeft, maar hij levert geen inspanningen meer.

De derde baby trekt de knop met kracht. Mislukking. Maar het geeft niet op en na 10 minuten monsters en fouten bereikt zijn. Het deksel opent en beren duikt uit de doos. Het kind schreeuwt van genot, vult de beer terug, waarna alles wordt herhaald. De vierde baby ziet het andere kind de doos openen. Hij bloost, raakt de doos met een vuist en barst uit met huilen.

De belangrijkste manieren om mislukkingen te bestrijden worden gevormd in de vroege kinderjaren, maar we zijn niet verplicht om al ons leven te betalen voor fouten van kinderen

Soms maakt falen ons het doel als onrealistisch en onbereikbaar, dus weigeren we, zonder twee keer na te denken (zoals de eerste baby die de doos vergeten wanneer we het niet konden bereiken).

Anderen verliezen het hart en verliezen het vermogen om iets te doen, passief en hulpeloos te worden (zoals de tweede baby die gewoon zat en keek). Anderen blijven proberen totdat ze hun bereiken. Ten slotte vallen sommigen van ons in depressie en verliezen ze hun vermogen om nuchter te denken.

Er zijn mensen die zich kalm hebben tot mislukkingen, maar velen brengen ze ter harte. Fouten veroorzaken ons altijd pijn en veroorzaken teleurstelling, maar ze kunnen ons ook waardevolle informatie geven, nuttige dingen leren, helpen groeien en ontwikkelen. Dankzij hen de volgende keer, vermijden we hoogstwaarschijnlijk fouten en vergroten we onze kansen om het doel te bereiken.

Drie psychologische wonden door mislukkingen

Fouten veroorzaken ons drie wonden die een dringende behandeling nodig hebben totdat ze nog diep zijn. Ze verslaan het zelfvertrouwen en dwingen ons om onjuiste conclusies te trekken over onze vaardigheden. Ze ondermijnen ons zelfvertrouwen, motivatie en optimisme. Ten slotte baren ze angsten die het moeilijk maken om door te gaan naar het doel. Om in een vicieuze cirkel te komen, zijn een of twee onaangename incidenten voldoende.

Dwerg zelfvertrouwen

Honkbalspelers beweren vaak dat wanneer ze een hit goed hebben, de bal hen ongewoon groot lijkt (wat betekent dat het gemakkelijker is om erop te komen). Falen verandert niet alleen ons doel in Everest, om te klimmen waarnaar slechts enkele kunnen doen, maar ook onszelf “vermindert”. We beginnen minder slim te lijken, minder aantrekkelijk dan voorheen.

Als een student bijvoorbeeld geen wintersessie goed heeft gegeven, begint hij aan zijn capaciteiten te twijfelen, en de subjectieve complexiteit van academische discipline neemt toe. Veel eerstejaars besluiten hun studie te stoppen na een mislukte sessie (vooral als ze zich in de kindertijd gedroegen als de eerste baby).

Als onze zes -jarige zoon een spellingstest zou falen en tegelijkertijd zichzelf de laatste verliezer zou noemen, zouden we hem onmiddellijk vertellen dat men niet over zichzelf over zichzelf kan praten. Maar we gebruiken zelden dezelfde logica als het gaat om ons leven.

Nieuwjaarsbeloften

Deze beloften leven in de regel niet in februari en we trekken overhaaste conclusies: “Nogmaals, falen, ik ben te lui om iets ernstigs te doen”. Als gevolg hiervan beginnen we onszelf nog erger te behandelen dan aan de vooravond van het nieuwe jaar. Maar het hele ding is het gebrek aan planning. Het ontbreken van de begindatum is een van de meest voorkomende fouten voor het stellen van doelen.

Een andere typische fout die een kruising maakt over de beloften van het nieuwe jaar is een overvloed aan doelen. Ik herinner me hoe Paulina, die onlangs is gescheiden en twee schooltijd -leeftijd kinderen opvoedde, op de eerste werkdag van het nieuwe jaar naar mijn kantoor vloog en trots een stuk papier overhandigde. “Dit zijn mijn plannen,” legde ze uit, “je hebt me geadviseerd om de controle over mijn eigen leven te herwinnen …”

Er waren dingen zoals het 4 keer per week bezoeken van de sportschool en het verliezen van 10 kg, het verbeteren van arbeidsindicatoren, het installeren van nieuwe kasten, het schilderen van muren in de slaapkamer, het winnen van vijf nieuwe vrienden, registratie op een datingsite en ten minste 2 datums per maand, Sommelier -cursussen, toewijding van één dag per maand vrijwilligerswerk en toewijzing van voldoende tijd om te communiceren met kinderen ..

De lijst met Paulins was een ratelende mix van verschillende fouten: sommige plannen kwamen in conflict met anderen, sommigen misten duidelijk zekerheid, de anderen waren te ingewikkeld. Er was geen actiesprogramma om de obstakels en gevolgen van mislukkingen te overwinnen, zonder welke geen enkele onderneming is voltooid.

Over het algemeen schenden we zo vaak de beloften die aan onszelf worden gegeven, omdat we de verkeerde doelen stellen. En het niet nakomen van beloften, op zijn beurt, brengt ons zelfvertrouwen schade toe.

Angst voor nieuwe mislukkingen

Nadat we falen hebben ervaren, worden we veel vaker het slachtoffer van onze nederlaag dan we denken. Omdat we geen promotie hebben ontvangen, stoppen we met hard werken, omdat we geloven: hoe hard we het ook proberen, ze zullen ons toch niet verhogen.

We schrijven ons in voor de sportschool, krijgen een klein blessure en concluderen dat we niet kunnen sporten. Wanneer de vrouw ons flirten afwijst, besluiten we dat ze niet langer van ons houdt. In elk van deze gevallen overtuigt falen ons dat we geen kans hebben om te ontvangen wat gewenst is, dus het heeft geen zin om te proberen en te proberen. Falen is erg overtuigend.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *